Objav s nami korenie
Baví nás objavovať nové druhy korení, skúšať nové vône a chute, a chceli by sme sa s vami podeliť o túto skúsenosť. Aj vás baví experimentovať v kuchyni? A čo tak vyskúšať niečo nové, čo ani v našom e-shope zatiaľ nenájdete?
Pridajte sa k nám jednoducho – stačí zadať platný kód kupónu do príslušného políčka v nákupnom košíku a môžete sa tešiť na špeciálny darček. Niekoľkokrát do roka pripravíme nové prekvapenie, ktoré zadarmo pribalíme k vašej objednávke.
Čo je tonka?
Semená tonka, alebo často nazývané (z doslovného anglického prekladu) aj fazuľky tonka, sú sušené fermentované semená plodov stromu dvojkrídlo voňavé (lat. Dipteryx odorata), ktorý rastie v Karibiku a južnej Amerike. Tvarom pripomínajú lesklé čiernohnedé fazule alebo mandle, veľké niekoľko centimetrov a zvráskavené ako sušené ovocie. Najzaujímavejšia je ich vôňa, vďaka ktorej sa tonka používa aj v parfumérii – omamne sladká a exotická, pripomína horké mandle s črtami vanilky.
Na varenie sa používa len malé množstvo, tvrdé semená sa strúhajú podobne ako muškátový oriešok. V súčasnosti sa dostáva do povedomia ako lacná náhrada vanilky a hoci dokáže divy s mliekom a smotanou, výsledok nie je taký istý. Chýba jej krémovosť vanilky, ktorá pokrm osladí a stiahne horkosť. Naopak tonka má mierne horkastú chuť, delikátnu a aromatickú, a rozhodne je to korenie, ktoré stojí za vyskúšanie.
Kde môžete cukor vyskúšať?
Chuť a vôňa tonky sa perfektne hodí na akékoľvek mliečne a smotanové dezerty, takže určite na začiatok môžete skúsiť jednoducho nahradiť vanilkový cukor tonkovým v obľúbených receptoch. Je s ním skvelá panna cotta, puding či krém a zmrzlina, hodí sa aj do piškótového a treného cesta, posýpky na ovocné koláče a do sušienok. Najlepšie je nechať vyniknúť ju samotnú alebo skombinovať s jemnými chuťami ako je karamel, javorový sirup, vanilka, kokos, orechy a biela či mliečna čokoláda.