Objav s nami korenie

Baví nás objavovať nové druhy korení, skúšať nové vône a chute, a chceli by sme sa s vami podeliť o túto skúsenosť. Aj vás baví experimentovať v kuchyni? A čo tak vyskúšať niečo nové, čo ani v našom e-shope zatiaľ nenájdete?

Pridajte sa k nám jednoducho – stačí zadať platný kód kupónu do príslušného políčka v nákupnom košíku a môžete sa tešiť na špeciálny darček. Niekoľkokrát do roka pripravíme nové prekvapenie, ktoré zadarmo pribalíme k vašej objednávke.

Akcia s tonkovým cukrom sa už skončila. Nové prekvapenie oznámime na našich sociálnych sieťach, sledujte nás!

Čo je tonka?

Semená tonka, alebo často nazývané (z doslovného anglického prekladu) aj fazuľky tonka, sú sušené fermentované semená plodov stromu dvojkrídlo voňavé (lat. Dipteryx odorata), ktorý rastie v Karibiku a južnej Amerike. Tvarom pripomínajú lesklé čiernohnedé fazule alebo mandle, veľké niekoľko centimetrov a zvráskavené ako sušené ovocie. Najzaujímavejšia je ich vôňa, vďaka ktorej sa tonka používa aj v parfumérii – omamne sladká a exotická, pripomína horké mandle s črtami vanilky.

Na varenie sa používa len malé množstvo, tvrdé semená sa strúhajú podobne ako muškátový oriešok. V súčasnosti sa dostáva do povedomia ako lacná náhrada vanilky a hoci dokáže divy s mliekom a smotanou, výsledok nie je taký istý. Chýba jej krémovosť vanilky, ktorá pokrm osladí a stiahne horkosť. Naopak tonka má mierne horkastú chuť, delikátnu a aromatickú, a rozhodne je to korenie, ktoré stojí za vyskúšanie.

Objav korenie s Mikori: tonkový cukor

Kde môžete cukor vyskúšať?

Chuť a vôňa tonky sa perfektne hodí na akékoľvek mliečne a smotanové dezerty, takže určite na začiatok môžete skúsiť jednoducho nahradiť vanilkový cukor tonkovým v obľúbených receptoch. Je s ním skvelá panna cotta, puding či krém a zmrzlina, hodí sa aj do piškótového a treného cesta, posýpky na ovocné koláče a do sušienok. Najlepšie je nechať vyniknúť ju samotnú alebo skombinovať s jemnými chuťami ako je karamel, javorový sirup, vanilka, kokos, orechy a biela či mliečna čokoláda.